Ana içeriğe atla

Windows işletim sistemi


Geçmişten Günümüze Windows İşletim Sistemleri


Windows 1.0 | 20 Kasım 1985

windows 1.0
Microsoft’un ilk Windows sürümüdür. Satış bakımından pek başarılı olamamış ve yeterli görülmemiş. Bu sürümle ilk kez Paint gibi önemli programlar kullanılabilmiştir.

Windows 2.0 | Kasım 1987

windows 2.0
Windows 1.0 üzerine geliştirildi ve bu sürümle birlikte Word ve Excel programları kullanılabilmiştir.

Windows 3.0 | 22 Mayıs 1990

windows 3.0
Bilgisayar oyunlarının işletim sisteminde ilk kez çıktığı sürüm olmuştur. Bundan önceki sürümlerle kıyaslandığı zaman çok büyük bir başarı elde etmiş ve kullanıcıların arasında beğeni kazanmıştır. Satış olaraktan diğer sürümlere göre başarılıdır.

Windows 95 | 24 Ağustos 1995

windows 95
Yapılan ilk 32 bit Windows sürümüdür. Başlat menüsü ve Internet Explorer özelliği eklenmiştir. Bu sayede kullanıcılar aşırı kolaylık sağlamış ve tercih etmişlerdir. Adının 95 olmasının nedeni de çıktığı yılı temsil etmektedir.

Windows 98 | 25 Haziran 1998

windows 98
Bu sürümde internet hizmeti geliştirilmiş ve kullanımı kolaylaştırılmıştır. Hızlı başlatma özelliği eklenmiştir ve dışarıdan aygıt bağlanılabilmiştir. TV izleme olanağı da sunmuş ve ilgi görmüştür.

Windows ME | 24 Eylül 2000

windows me
2000 yılında çıkan ve çıktığı yıla göre adlandırılan sürümü olan Windows Milennium Edition, Windows 98’deki tüm birçok sorunun onarıldığı bir sürüm olmasına rağmen en sevilmeyen işletim sistemi olmuştur. Çok karşılaşılan bir sorun olan bilgisayarın çökmesi durumları içinde geri yükleme özelliği vardır.  Movie Maker ve Media Player programları bu sürümde kullanılmaya başlamıştır.

Windows XP | 25 Ekim 2001

windows xp
Yine Microsoft un ürettiği kişisel bilgisayarların haricinde sunucular için de geliştirilmiştir. En iyi işletim sistemi olarak görülmektedir.  Programlarda ve sürümde kullanılan birçok sahte programlar engellenmiştir ve satış oranı çok yüksek olmuştur. Uzaktan Erişim ve Kullanıcı Hesapları gibi yeni özellikler eklenmiştir.

Windows Vista | 30 Ocak 2007

windows vista
Bence Microsoft’un en başarısız işletim sistemi olmuştur. Aero adında saydam ara yüz kullanılmış ama pek beğenilmemiştir. Windows kenar çubuğu kullanılmıştır. Birçok programda sıkıntı çıkarmış ve uyumsuzluğu yüzünden tercih edilmemişti. Service Pack 1 ve 2 yapılmıştı ama sorunlar nerdeyse hiç çözülmemişti.

Windows 7 | 25 Ekim 2009

windows 7
Bu sürüm ilk kez geliştirilme özelliğine sahip olan bi sürümdür. Kullanıcıların karşılaştığı sorunları güncellemelerle düzeltmişlerdir. 2009 yılında yayınlanan sürüm halen daha yaygın olarak kullanılıyor. Adında 7 olmasının sebebi de sürülen 7’ci sürüm olmasıdır.

Windows 8 | 26 Ekim 2012

windows 8
Metro ara yüzü ile dikkat çeken bir sürümdür ve çok değişik uygulama mağazası vardır. Diğer kullanımlardan farklı olduğu için pek tercih edilmedi. Hatta başlat menüsü olmadığı için bende kullanmakta zorluk çektim ve kullanıcılarda genelde memnun kalmadılar.

Windows 8.1 | 26 Ekim 2012

windows 8.1
Windows 8’deki sorunları çözerek sürülen yeni sürümdür. Kullanıcıların yaygın olarak kullandığı başlat menüsü geri gelmiştir. Biraz daha kullanışlıdır ama bir Windows 7 olamamıştır ve bu durum satışlarda da belli olmaktadır.

Windows 10 | 1 Ekim 2014

windows 10
Şu ana kadar çıkan en son Windows sürümüdür, Başlat menüsü vardır. Metro ara yüzü kullanılmaktadır ve kullanıcıların ilgisini çekmektedir. Pek çok yenilikleri vardır ve şuana kadar en gelişmiş sürümüdür. Windows 7 sonrasında tercih edebildiğim en hızlı ve pratik sürümdür. Kullanıcılar arasında da satış oranı iyi olduğundan beğenildiği görülmüştür

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peki Amacı Nedir?

Amacı İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Diğer tüm yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve  kütük  sistemine erişimini sağlar. Birden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur. Bizler bu bağlamda Gökçeada'da bilgisayar kullanıcılarına çeşitli sorular sorarak -Neden bu işletim sistemlerini kullanıyoruz? -Bu İşletim Sistemini kullanmayı nasıl düşündük? -Ne zamandan beri bu işletim sistemi kullanılıyor? -Bu işletim sistemini nerede (evde, ofiste, kamu kurumlarında) kullanıyoruz? -Bu işletim sistemini kullanmamıza kim aracı oldu? Sorularına bilimsel cevaplar aramaya çalıştık. Ayrıca "İşletim Sistemleri" kelimesine yabancılık çekenlere ise bir parça olsun farkındalık yaratmaya çalıştık.

Mac Os Nedir?

Mac Os Nedir? macOS , (eski adları  "Mac OS X"  ve  "OS X" )  Macintosh işletim sistemi  ailesinin son sürümüdür ve  Apple Inc . tarafından  Macintosh  bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Mac OS X aslen  BSD  ve  Mach mikroçekirdeği  üzerine kurulu, açık kaynak bir işletim sistemi olan  Darwin 'e dayanır. Apple bu sistemi kendi amaçlarına göre geliştirdikten sonra Mac OS X kullanıcı arabirimi olarak  Aqua 'yı geliştirmiştir. [6]  Sistemin çekirdeği ve bazı bileşenleri açık kaynak olmasına rağmen, çoğu bileşeni açık kaynak değildir. macOS Server  ise her ne kadar mimari olarak masaüstü Mac OS X ile aynı olsa da, Apple sunucuları için hazırlanmış ayrı bir işletim sistemidir. Mac OS X'ten farklı olarak gelişmiş yönetim araçları içerir. 25 Temmuz 2012 yılında  OS X Mountain Lionun  tanıtımında  Mac OS X  ismi  OS X  ismine değiştirildi. 13 Haziran 2016 tarihinde yapılan Dünya Geliştiriciler Konferansında (WWDC 2016) yeni  macOS

Amacımız ve Emeği Geçenler

            Blogu Oluşturma Amacımız; Bu siteyi FOCPAL okulunun 11/BL-A sınıfından  Mustafa AL - Oğuzhan TATLIDİL-  Gürkan BAYIRLI -  Berkay AKBULUT  tarafından VERİ TABANI dersi için hazırlanmıştır. Sitenin asıl yapılış amacı ise bilgisayar işletim sistemlerinin tarihi ve nerelerde kullanılabilir. Bunları sizlere detaylı bir şekilde sunmak ve anlatmaktır. Öğrenmek için doğru yerdesiniz. Sitemize uğradığınız için teşekkür ederiz.☺ “Her alanda sadece sevdiğimiz insandan öğrenebiliriz.” - Goethe